Нењутнова течност

Од Википедија — слободната енциклопедија

НеЊутнови течноститечности кои се различни во каков било начин од Њутновите течности. Најчесто, на вискозност (мерка за отпорот на течностите кон деформирање. Таа претставува мерка за отпорот кој течноста го дава при истекување. На пр. водата има мала вискозност, а медот голема) на неЊутновите течности е зависна од стапката на смолкнување или историјата на стапката на смолкнување. Некои неЊутнови течности со независна вискозност на смолкнување, сепак, сè уште покажуваат нормални стрес-разлики или други неЊутнови однесувања. Многу солени работи и стопени полимери се неЊутнови течности. Многу често се наоѓаат материи како што се кечап, месо, паста за заби, боја, крв и шампон.

Кај Њутновите течности, односот помеѓу стресот и стапката на смолкнување е линеарна, константа на пропорционалност е коефициентот на вискозност. Во нењутнновите течности, односот помеѓу стрес на смолкнување и стапката на смолкнување е различен, па дури и може да биде временски зависен. Затоа, постојано коефициентот на вискозностот не може да се дефинира.

Иако концептот на вискозност е најчесто користен во течната механика, за да се одликуваат својствата на смолкнување на течност, може да биде соодветен за да се опишат неЊутновите течности.

Осврт[уреди | уреди извор]

Класификација на течностите како функција од напрегањето од чекорот на напрегањето.
Споредба на неЊутнови, Њфутнови и вискозоеластични својства
Вискозноеластични Келвинов материјал, Максвелов материјал „Паралелно“ линиско комбинирање на еластични и вискозни ефекти[1] Некои мазива, шлаг, пластелин
Временско зависна вискозност Реопексија Привидна вискозност се зголемува со траењето на напрегањето Синовијална течност, печатарско мастило, гипсна паста
Тиксотропна Привидна вискозност се намалува со траењето на напрегањето[1] Јогурт, ксантова гума ратвори, железо оксидни гелови, желатински гелови, пектински гелови, hydrogenated castor oil, некои глини (бентонит и монтморилионит), јаглен црна раствори во растопена гума, некои калови за дупчење, многу бои, многу разбиструвачки раствори, многу колоидни раствори
Временско независна вискозност Дилатантна течност Привидна вискозност се зголемува со наголемување на напрегањето[2] раствори на скроб во вода
Псевдопластичност Привидна вискозност се намалува со зголемувањето на стрсот[3][4] Лак за нокти, шлаг, кечап, маласа, сирупи, парчиња хартија во вода, латексна боја, крв, некои силиконски масал, некои силиконски премази, жив песок
Генерализирани Њутнови течности Вискозноста.
Напрегањето зависи од нормалното нарегање и притисокот со кој се дејствува
Крвна плазма, пудинг, вода

Смолкнато-задебелени течности[уреди | уреди извор]

На вискозноста на смолкнато-задебелени течности, изгледа дека да се зголемува и брзината на смолкнување. Пченкарениот скроб растворен во вода е чест пример: кога се меша полека изгледа млечна, кога се меша силно се чувствува како многу слатка течност.

Бингам-пластика[уреди | уреди извор]

Течностите кои имаат линеарно стресно смолкнување бараат конечен стресен принос пред да почне да тече. Овие течности се нарекуваат Бингам пластика. Неколку примери се паста за заби, мајонез, чоколадо, и сенф. На површината на Бингам пластиката може да држи врвови кога не се мрда.

Примери за неЊутнови течности:

  • Сапун, козметика и паста за заби.
  • Храна како путер, сирење, џем, кечап, мајонез, супа и јогурт.
  • Природни супстанции како што се магма, лава, непцата, и екстракти, како што се екстракт од ванила.
  • Биолошки течности како крв, плунка, сперма, слуз и синовијалната течност.
  • Цементно млеко и хартија, емулзии, како мајонез итн.

Пластелин[уреди | уреди извор]

Пластелин е силиконски полимер врз суспензија која ќе тече, отскокнување, пауза или во зависност од стапката на вируси.

Смола[уреди | уреди извор]

Смола е цврст полимер. Кога ќе се стави во сад, тоа ќе тече бавно како течност за да одговара на контурите на својот сад. Ако се удри со поголема сила, ќе се разбие како цврста материја.

Кечап[уреди | уреди извор]

Кечапот е смолкната чиста течност. Смолкната чиста значи дека вискозноста на течностите се намалува со зголемување на напрегањето.

  1. 1,0 1,1 Tropea, Cameron; Yarin, Alexander L.; Foss, John F. (2007). Springer handbook of experimental fluid mechanics. Springer. стр. 661, 676. ISBN 978-3-540-25141-5.
  2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име padb.
  3. Rao, M. A. (2007). Rheology of Fluid and Semisolid Foods: Principles and Applications (2. изд.). Springer. стр. 8. ISBN 978-0-387-70929-1.
  4. Schramm, Laurier L. (2005). Emulsions, Foams, and Suspensions: Fundamentals and Applications. Wiley VCH. стр. 173. ISBN 978-3-527-30743-2.