Му (изгубен континент)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Му е име на хипотетички континент кој наводно постоел во еден од океаните на земјата, но исчезнал во зорите на човековата исорија.

Концептот и името биле предложени во 19 век од писателот Августус Ле Плонгеон, кој тврдел дека неколку девни цивилизации, како тие од Египет и Месоамерика, биле создадени од бегалците од МУ – кој го лоцирал во Атлантскиот Океан.[1] Овој концепт бил популизиран и објаснет од Џејмс Чрчвард, кој тврдел дека Му неговаш бил сместен на Пацификот [2]

Историја на концептот[уреди | уреди извор]

Августус Ле Плонгеон[уреди | уреди извор]

Џејмс Чрчвард[уреди | уреди извор]

Модерни теории[уреди | уреди извор]

Концептот на Чрчворд за Му е елабориран од друг писатели. Грахам Хенкок тврди дека уништувањето на Му се случило околу 10,000 г.п.н.е , додека Џејмс Брамвел и Вилијам Скот-Елиот тврдат дека катаклизичките настани започнале пред 800,000 години.

Underwater structures claimed to be remnants of Mu, near Yonaguni, Japan

Критика[уреди | уреди извор]

Геолошки Докази[уреди | уреди извор]

Локална Катастрофа[уреди | уреди извор]

Археолошки и генетски докази[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]