Панотија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Панотија е хипотетички суперконтинент кој постоел како пан-афрички ороген пред 600 милиони години до крајот на прекамбриум пред околу 540 милиони години. Исто така познат е и под името суперконтинент Вендијан. Панотија прв пат е опишан од Ијан В. Д. Делзијел (англиски: Ian W. D. Dalziel) во 1997 година.