Московски монорелес

Од Википедија — слободната енциклопедија
Московски монорелес
Преглед
Изворен називМосковский монорельс
СопственикМосковски Метрополитен
Бр. на линија13
МестоМосква
Последни станициТимирјазевскаја (запад)
Улица Сергеја Ејзенштејна (исток)
Станици6
Опслужување
ВидМетро
СистемМосковско метро
Превозник/циМосковски Метрополитен
Патници дневно16.000
Историја
Пуштена20 ноември 2004 (само за екскурзии)
1 јануари 2008
Технички
Должина5 км
Одликанадземна железница
Колосекмонорелес
Брзина60 км/ч
План на трасата
Непознат дел од трасата „uhKDSTa“
Железничко депо Ростокино
Непознат дел од трасата „uhACC“
Улица Сергеја Ејзенштејна
Непознат дел од трасата „uhINTACC“
Виставочни Центaр
Линија Калужско-Рижскаја (Московско метро)
Непознат дел од трасата „uhACC“
Улица Академика Корољова
Непознат дел од трасата „uhACC“
Телецентар
Непознат дел од трасата „uhINTACC“
Улица Милашенкова
Линија Љублинско-Дмитровскаја (Московско метро)
Непознат дел од трасата „PARKING“ Непознат дел од трасата „uhKINTACCe“
Тимирјазевскаја
Линија Д1 (Московско метро) Линија Серпуховско-Тимирјажевскаја (Московско метро)
Шемава:

Московски монорелес (руски: Московский монорельс) — монорелсна линија долга 4,7 километри сместена во североисточниот дел на Москва, Русија. Московското метро управува со монорелесот, кој во 2016 година официјално стана линија 13 на мрежата.

Станици[уреди | уреди извор]

Име на станица Датум на отворање Пренос Длабочина (м) Слика
Улица Сергеја Ејзенштејна (Улица Сергея Эйзенштейна) 20 ноември 2004 +6
Виставочни Центaр (Выставочный центр) 20 ноември 2004 +6
Улица Академика Корољова (Улица Академика Королёва) 20 ноември 2004 +12
Телецентар (Телецентр) 20 ноември 2004 +6
Улица Милашенкова (Улица Милашенкова) 20 ноември 2004 +6
Тимирјазевскаја (Тимирязевская) 20 ноември 2004 +6