Морнаричка пешадија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Морнарички пешадинци придружувани од AAV7 од 22-от американски поморски експедициски одред слетале на египетскиот брег за време на вежбата Bright Star 2009. 12 октомври 2009 г.

Морнаричка пешадија — гранка на сили (трупи) на Воената морнарица на вооружените сили на државите, наменети за учество во поморски операции и употреба како ударни сили во други видови борбени операции, чии задачи вклучуваат заземање на крајбрежја, пристанишни инфраструктури, острови и полуострови, бродови и пловила, непријателски поморски бази, од воздухот (падобрански десант) и вода.[1] Лицето што служи во морнаричката пешадија се нарекува морнарички пешадинец или маринец.[2][3]

Морнаричката пешадија се користи и за одделни операции (поделби и единици на специјалните сили), како и за заштита на крајбрежни и други објекти. Таа е дел од флотата/силите (Воената морнарица) или е посебна гранка на вооружените сили (Корпус на морнаричката пешадија на САД). Главните задачи на морнаричката пешадија: „При напредување од морето, тие мораат да ги освојат крајбрежните мостобрани и да ги држат додека не пристигнат главните сили, а во одбрана, мораат да ги заштитат базите на воените бродови од копното“. Историски гледано, морнаричките пешадинци служеле на воени бродови, поддржувајќи го екипажот на бродот во битка, спроведувале мали напади на крајбрежниот појас, ги штителе офицерите на бродот од можни бунтови на екипажот и ги чувале пристаништата и поморските бази.[1][4]

САД ја има најголемата морнаричка пешадија (179 илјади луѓе заклучно со 2022 г.).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „About the Marine Corps“. www.mcipac.marines.mil. Посетено на 2024-04-03.
  2. „маринец“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „маринец“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  4. Support, Ways to; Us, About; Careers; Wishbook; Room, Media; Inclusion, Diversity and; USO, Find A.; Volunteer; Story, Share Your. „What Separates the Marines From the Other Branches?“. United Service Organizations (англиски). Посетено на 2024-04-03.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]