Воен брод

Од Википедија — слободната енциклопедија
Магдебург (Magdeburg) — германска корвета

Воен бродброд што е дел од Воената морнарица, способен да извршува борбени или посебни задачи. Бродот има оружје и друга воена опрема, има екипаж во воена служба и носи поморско знаме, кое ја одредува неговата државна принадлежност. За Морнарицата, бродовите ја претставуваат нејзината бродска градба, нивното вооружување е основата на борбените средства на Морнарицата. Подморниците и површинските бродови припаѓаат на различни видови сили. Составувањето на современ брод, по правило, предвидува противатомна заштита: рационализиран облик на надградби, соодветни уреди на палубата, преку запечатени премини по целата должина на трупот на бродот, комбинација на антенски уреди итн.

Архитектурата на бродот се изведува земајќи го предвид обезбедувањето минимална визуелна и електронска видливост, намалување на бучавата на бродот, неговите системи, уреди и механизми. Бродот се движи со парна турбина, парна енергија, дизел, електрична, гасна турбина или комбинирана (дизел-електрична, дизел-гасна турбина), а од 1950-тите — јадрени централи.[1] Во зависност од намената, при проектирање и изградба на брод се земаат предвид: видот, количината, одликите за тежина и големина и сместувањето на оружјето, електраните, авионите, техничките уреди, муницијата, горивото, материјално-техничката опрема; барањата за поставување и опремата на командното место и борбените пунктови, сервисните и удобни простории за личен состав и други. Врз основа на ова, се одредуваат главните размери на бродот и неговото поместување. Бродот мора да има висока пловидбена способност (стабилност, погон, управување, итн.) и можност за опстанок за пловење во тешки услови и ефективна борбена и итна штета.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „What is a Warship? (with pictures)“. Wiki Motors (англиски). 2023-05-13. Посетено на 2023-05-19.
  2. „United Nations Convention on the Law of the Sea. Part II, Subsection C“. United Nations. Посетено на 28 June 2015.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]