Тежина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Во физичките науки, тежина е мера на гравитациската сила која дејствува врз некое тело. Овој термин понекогаш погрешно се користи наместо маса. На месечината, обичен тег од 1 kg сѐ уште има маса од 1 kg но неговата тежина e потполно изменета бидејќи месечината има послаби гравитациони сили во споредба со земјата. Поради ова, бидејќи тежината претставува сила, таа се мери во њутони, N (SI единица) т.е., kg·m/s². Тежината се означува со големата латинска буква Q и формулата за откривање на тежината е Q = m · g за на земјата или за на друга планета Q = m · a каде што а = Fg(гравитационата сила) на таа планета.

Тежина и маса[уреди | уреди извор]

Во модерната употреба тежината и масата се фундаментално различни квантитети. Масата е својство на материјата, додека тежината е силата која е резултат на дејството на гравитацијата врз материјата.