Монголски коњ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Монголски коњ
Монголски коњ со скратена грива
Одликимал раст, генетски варијации
ПотеклоМонголија
Коњ (Equus ferus caballus)

Монголскиот коњ (монголски: адуу = „коњ“) е раса на коњи по од Монголија. Се верува дека коњот и неговата физиономија е непроменета уште од времето на Џингис Хан. Животното сè уште се чува како домашно животно од монголските номади и има околу 3 милиони грла, што го преоѓа и бројот на луѓето во државата. Иако нивната големина потсетува на пони, според другите особености животното се смета за коњ.

Во Монголија, животните живеат надвор и самите бараат храна. Од млекото се прави традиционалниот монголски кумис, а додека некои животни се колат за месо. Покрај овие две основни функции, тие служат за јавање и превоз.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]