Демографија на Монголија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Младо монголско момче
Демографијата на Монголија, сметано во илјади

Демографијата на Монголија е шаренолика и сѐ поурбана. Животот денес во Монголија станува сѐ поурбан. Некаде половина од населението живее во главниот град на државата, Улан Батор, и во другите провинциски центри. Во остатокот на државата преовладува полуномадскиот живот. Природниот прираст на Монголија е 1,54% според пописот во 2002. Две третини од населението е под 30 години, од кои 36% се население под 14 години.

Етнички групи во Монголија[1]
податоци од националните пописи
Етничка
група
Монголско
име
1956 % 1963 % 1969 % 1979 % 1989 % 2000 %
Монголци Халх 639,141 75.59 775,376 76.23 911,079 76.67 1,235,806 80.30 1,610,424 81.04 1,934,674 81.80
Казаци Казах 36,729 4.34 47,735 4.69 62,812 5.29 84,305 5.48 120,506 6.06 102,983 4.35
Дорбети Дөрвөд 25,667 3.04 31,339 3.08 34,725 2.92 45,053 2.93 55,208 2.78 66,706 2.82
Бурјати Буриад 24,625 2.91 28,523 2.80 29,772 2.51 29,802 1.94 35,444 1.78 40,620 1.72
Бајади Баяд 15,874 1.88 19,891 1.96 25,479 2.14 31,053 2.02 39,233 1.97 50,824 2.15
Дариганганци Дарьганга 16,852 1.99 18,587 1.83 20,603 1.73 24,564 1.60 29,040 1.46 31,909 1.35
Уријанхајци Урианхай 10,833* 1.28* 13,140 1.29 15,057 1.27 19,475 1.27 22,998 1.16 29,766 1.26
Захчинци Захчин 15,772 1.87 14,399 1.42 15,662 1.32 18,957 1.23 23,478 1.18 25,183 1.06
Дархади Дархад * * 8,826 0.87 10,174 0.86 10,716 0.70 14,757 0.74 19,019 0.80
Торгуди Торгууд 4,729 0.56 6,028 0.59 7,119 0.60 8,617 0.56 10,050 0.51 12,628 0.53
Олди Өөлд 4,907 0.58 5,614 0.55 6,876 0.58 8,857 0.58 9,188 0.46 14,634 0.62
Котонци Хотон 2,603 0.31 2,874 0.28 4,056 0.34 4,380 0.28 6,076 0.31 9,014 0.38
Мјангадци Мянгад 2,518 0.30 2,712 0.27 3,222 0.27 4,173 0.27 4,760 0.24 6,028 0.25
Барга Барга 2,458 0.29 2,343 0.23 2,305 0.19 1,999 0.13 2,130 0.11 2,506 0.11
Уземчинци Үзэмчин 2,046 0.24 2,070 0.20 2,127 0.18 2,030 0.13 2,086 0.10 2,386 0.10
Руси Орос 13,444 1.59 8,905 0.88 1,433 0.12 196 0.01 140 0.01 158 0.01
Кинези Хятад 16,157 1.91 21,981 2.16 725 0.06 344 0.02 247 0.01 173 0.01
Други** 11,125 1.32 6,819 0.67 35,045 2.95 8,653 0.56 1,509 0.08 8,128 0.34
Вкупно 845,481 100.00 1,017,162 100.00 1,188,271 100.00 1,538,980 100.00 1,987,274 100.00 2,365,269 100.00

* - Во пописот од 1956 беа вметнати и уријанхајците ** - вклучувајќи и чантуци узбеци,туванци, кошуди, котоидци,цатанци

Наводи[уреди | уреди извор]