Пони

Од Википедија — слободната енциклопедија
Горско пони (хајленд) со одликите на едно пони: силна градба, дебела грива, мала глава и општо мал раст
Шетландско пони во запрега
Ждребе

Пони (науч. Equus ferus caballus) — коњ со мал раст[1] Зависно од контекстот, под овој поим подразбираме коњ до одредена висина, или пак мал коњ што одговара на извесни физички особини и нарав. Постојат многу раси на коњи, но во споредба со другите коњи, понијата имаат подебела грива, опашка и крзно, сразмерно пократки нозе, поширок трупо, потешки коски, подебел врат и покуса глава со широко чело. Поимот води потекло од старофранцускиот збор poulenet, што значи „ждребе“ или „коњче“, но ова не одговара на денешната мисла на зборот, бидејќи понито е мало и кога е возрасно.

Настанокот на овие коњи со мал раст се должи на тоа што нивните предци живееле на границите од подрачјата погодни за коњи. Овие помали коњи подоцна се припитомани од човекот и се одгледувани ширум северната полутопка како погодни за влеча, како коњи за деца, за рекреативно јавање, а подоцна и како натпреварувачи во сопствена класа. За време на Индустриската револуција, голем број понија се користеле за влечење товар во рудниците за јаглен, особено во Велика Британија.

Важат за интелигентни и пријателски наклонети, но понекогаш и за своеглави. Денес, за пони се смета коњ со висина од 147 см (на гребенот), но постојат низа исклучоци. Разни организации имаат свои определници, кои се движат од 142 до 150 см. Од друга страна, одгледувачите ги разгледуваат понијата од коњите според родовникот и фенотипот, без оглед на висината.

Коњите и понињата[уреди | уреди извор]

За многу облици на натпреварувања, службената дефиниција за пони е коњ кој има помалку од 14,2 раце (147 см) на гребенот. Стандардните коњи се 14,2 или повисоки. Меѓународната федерација за коњички спортови ја дефинира службената точка на пресек на 148 сантиметри (14,2 раце) без потковици и 149 сантиметри (58,66 во; 14,212 раце) со потковици, иако дозволува маргина за мерење на конкуренцијата до 150 сантиметри (14,3 раце) без потковици или 151 сантиметри (14,312 раце) со потковици.[2] Сепак, изразот „пони“ може да се користи воопшто (или приврзано) за кој било мал коњ, без оглед на неговата вистинска големина или раса. Понатаму, во некои раси на коњи може да има лица кои созреваат под таа висина, но сепак се нарекуваат „коњи“ и им е дозволено да се натпреваруваат како коњи. Во Австралија, коњите со димензии од 14 до 15 раце (142-152 см) се познати како „галовеј“, а понињата во Австралија се мерат под 14 раце (142 см).[3]

Историја[уреди | уреди извор]

Понињата првично биле развивани како животни прилагодени на суровата природна средина и биле сметани за дел од доведениот поттип типичен за Северна Европа. Едно време, се претпоставувало дека тие можеби потекнувале од дивиот подтив подвид на Equus ferus.[4] Студиите за митохондриската ДНК (што се пренесува преку женската линија) покажуваат дека голем број диви кобили придонеле за современите домашни раси;[5][6] за разлика од нив, студии за y-ДНК (пренесена по машката линија) предложуаат дека имало само еден единствен машки предок од сите домашни раси.[7] Припитомување на коњот најверојатно се случило во евроазиските степи со коњи од 13 раце (132 см) до над 14 раце (142 см),[8] и како што се ширело припитомувањето на коњите, машките потомци на првичниот пастув продолжил да се одгледува со месни диви кобили.[7][8]

Употреба[уреди | уреди извор]

Пониња во Зоо Скопје.

Во многу делови на светот, понињата се користат како работни животни, како товарно и за влечење на разни возила влечени од коњи. Тие се гледаат во многу различни коњички активности. Некои раси, како што е хакниското пони, првенствено се користат за возење, додека други раси, како комемарското пони и австралиското пони, се користат првенствено за јавање. Другите, како што е велшкото пони, се користат и за јавање и за возење. Не постои директна напоредност помеѓу големината на коњот и неговата инхерентна атлетска способност.[9]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „пони“ — Лексикон на македонскиот јазик
 2. "PONY MEASUREMENT 2007 30 January 2007 " Explanation of Article 3103.1, FInternational Federation for Equestrian Sport Web site, Пристапено на 22 април 2021 Архивирано на 26 јули 2011.
 3. Owlet, Lorna and Phlip Mathews, Ponies in Australia, Milsons Point: 1979
 4. Bennett, Deb (1998). Conquerors: The Roots of New World Horsemanship (First. изд.). Solvang, CA: Amigo Publications, Inc. стр. 7. ISBN 0-9658533-0-6. OCLC 39709067.
 5. Jansen, Thomas; Forster, Peter; Levine, Marsha A.; Oelke, Hardy; Hurles, Matthew; Renfrew, Colin; Weber, Jürgen; Olek, Klaus (6 August 2002). „Mitochondrial DNA and the origins of the domestic horse“. PNAS. 99 (16): 10905–10910. doi:10.1073/pnas.152330099. PMC 125071. PMID 12130666.
 6. Widespread; Horse Lineages, Domestic (2001). „Widespread origins of domestic horse lineages“. Science. 291 (5503): 474–7. doi:10.1126/science.291.5503.474. PMID 11161199.
 7. 7,0 7,1 Lindgren; и др. (2004). „Limited number of patrilines in horse domestication“ (PDF). Nature Genetics. 36 (4): 335. doi:10.1038/ng1326. Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-11-17.
 8. 8,0 8,1 Anthony, David W. (2007). The Horse, the Wheel, and Language: How Bronze-Age Riders from the Eurasian Steppes Shaped the Modern World. Princeton, NJ: Princeton University Press. стр. 196–197, 202. ISBN 978-0-691-05887-0.
 9. Barakat, Christine. "Why Size Matters." Equus, October 2007, Issue 361, стр. 36-42

Книжевност[уреди | уреди извор]

 • Budiansky, Stephen. The Nature of Horses. Free Press, 1997. ISBN 0-684-82768-9
 • Siegal, Mordecai, ed. Book of Horses: A Complete Medical Reference Guide for Horses and Foals, (By members of the faculty and staff, University of California, Davis, School of Veterinary Medicine.) Harper Collins, 1996.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]