Прејди на содржината

Модест Мусоргски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Модест Петрович Мусоргски (руски: Моде́ст Петро́вич Му́соргский, 1870 година

Модест Петрович Мусоргски ; Карев, (21 март 1839 - Санкт Петербург, 28 март 1881) бил руски композитор. По чин бил официр, но ја напуштил воената служба за да се приклучи на руската петорка, но неговиот уметнички став и оригиналноста на музичкиот израз, кои се заснова на изворниот руски фолклор, останал независен. Во соло песните ги прикажува ликовите од нарадот и го доловува светот на детските доживувања. Во монументалната историска опера „Борис Годунов“ за носител на дејството е ставен народот. Во своето време не бил признаен, но со својот оригинален уметнички јазик отишол далеко пред своите современици и влијаел на импресионистите и композиторите од словенските земји.

Дела на Мусоргски

[уреди | уреди извор]

Опери

  • „Ховашчина“
  • „Сорочински саем“
  • „Борис Годунов“

Клавирски циклус:

  • „Слики од изложба“

Симфонсиска песна:

  • „Ноќ на пустата планина“

Циклуси:

  • „Детска соба“
  • „Без сонце“
  • „Песни и танцувањето на смртта“
Познатиот портрет на исто тата познатиот уметник Иљја Репин на Мусоргски, насликан на 2-5 март 1881 година, само неколку дена пред смртта на композиторот.

For a time Mussorgsky was able to maintain his creative output: his compositions from 1874 include Sunless, the Khovanshchina Prelude, and the piano suite Pictures at an Exhibition (in memory of Hartmann); he also began work on another opera based on Gogol, The Fair at Sorochyntsi (for which he produced another choral version of Night on Bald Mountain).