Милан Бутозан

Од Википедија — слободната енциклопедија

Милан Бутожан ( Роден во Панчево, 28 ноември 1905г. - а, починал во Загреб, 30 март 1943г. ) бил српски сликар, вајар, графичар, писател, ликовен критичар и педагог, кој бил убиен од усташите за време на Втората светска војна .

Биографија[уреди | уреди извор]

Милан Бутозан, бил академски сликар, вајар, графичар, писател, ликовен критичар и педагог, и бил роден во Панчево во 1905 година. Основното и средното образование го стекнал во родното Панчево, а сериозното уметничко образование го започнал на Кралската академија на уметностите во Загреб, во класата на тогаш познатиот професор Јозо Кљаковиќ, специјализирајќи за изработка на фрески, а завршил во Белград, на Уметничката школа, 1931 година.

Уметничкиот опус на Бутозан опфаќал 2000 дела: бројни портрети, 2 циклуси фрески, околу 1000 графики и најмалку 15 скулптури, изложени на бројни самостојни и групни изложби во Панчево, (1933, 1934, 1939) (1931, 1939), Белград (1939, 1939), Загреб (1932,1934, 1936 и 1940) и во странство. Денес, неговите дела се наоѓаат во неколку музејски и приватни збирки низ поранешна Југославија, Швајцарија и Австрија, додека неговото лично наследство, дневник и документација од околу 6.000 страници се чуваат во Архивот за ликовни уметности на Хрватската академија на науките и уметностите во Загреб. Во меѓувреме, во Панчево се одржани неговите две ретроспективни изложби, во 1959 и 2004 година [1] . години.

Умрел (убиен) во Загреб во 1943 година. години, под се уште неразјаснети околности официјално, за време на едно полициско сослушување. И денеска не се знае каде е погребан.

Галерија[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  1. Национална и универзитетска библиотека, Хрватска библиографија: Книги 1-2, Библиотека, Загреб, (2002 г. )

Види повеќе[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. www.glas-javnosti.co.yu, Посетено на 1. 4. 2013.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Жарко Домљан, Ликовна енциклопедија Југославије, Том 1, Југославенски лексикографски завод „Мирослав Крлежа“, Загреб, (1984) стр. 213
  • Слаѓана Диниќ Ѓорѓевиќ, Ѕидни слики на Милан Бутозан од параклисот Св. Ѓорѓе на Старом православно гробљу во Панчеву, -истраживачки радови, Гласник друштво конзерватора Србије бр. 34 (2010): стр. 180-183.
  • Живковиќ, Станислав, Уметничка школа во Београд 1919—1939., САНУ, Белград (1987 г. )
  • Milan Butozan, Misao 40. knjiga, Beograd, (1932), pp. 193.
  • Војводински музеј, Дело на војводинските музеи, Нови Сад, 1958. страна 310.
  • Грго Гамулин, Хрватско сликарство XX. век книга 2, Напријед, Загреб, (1987) стр. 278.607.
  • Станислав Живков: Во потрага по слика; Милан Бутозан 1905—1943; Градска библиотека Панчево / Вирибус Унитис; Панчево - Сплит 2007 година

Надворешни врски[уреди | уреди извор]