Меѓународна година на мешунките

Од Википедија — слободната енциклопедија

2016 година била прогласена за Меѓународна година на мешунките од шеесет и осмата сесија на Генералното собрание на Обединетите нации на 20 декември 2013 година.[1] Организацијата за храна и земјоделство (ФАО) на Обединетите нации била номинирана да прогласи година на семињата, попознати како мешунки.[2][3]

Цел[уреди | уреди извор]

ФАО имала намера да ги направи луѓето посвесни за хранливата вредност на мешунките, за нивниот придонес кон одржливоста и посигурната храна. Годината требало да ја олесни соработката во рамките на системите за производство на храна за подобро искористување на белковините во мешунките. Исто така, годината требало да го промовира производството на мешунки ширум светот, да ја подобри ротацијата на земјоделските култури и да ја подобри трговијата со мешунки.[4]

IYP 2016 имала за цел да ја зголеми јавната свест за нутритивните придобивки од мешунките како дел од одржливото производство на храна насочено кон безбедноста и нутритивноста на храната. Годината создала единствена можност за поттикнување на врски низ целиот синџир на исхрана што подобро ќе ги искористело белковините засновани на мешунки, понатамошното глобално производство на мешунки, подобро ќе ги искористело ротациите на земјоделските култури и ќе ги решело предизвиците во трговијата со мешунки.[5][6] Диетата е важен придонесувач за здравјето и за болеста. Повеќето земји се соочуваат со проблеми со исхраната, од недоволна исхранетост и недостаток на микроелементи до дебелина и болести поврзани со исхраната (како што се дијабетес тип 2 и одредени видови на рак) или мешавина од нив. Мешунките се храна богата со хранливи материи, која како дел од здравата исхрана може да помогне во борбата против неисхранетоста и во развиените и во земјите во развој.

Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) изјавила дека Меѓународната година на мешунките помогнала да се подигне свеста на глобално ниво за многу придобивки од мешунките, како што се гравот, леќата и леблебијата, придобивките морало дополнително да се зајакнат за да се постигнат новите развојни цели на меѓународната заедница.[7]

Важноста на пулсирањата[уреди | уреди извор]

Мешунки се грав и грашок што се берат суви. Примери се леќа, наут, шарен грав, грав и многу повеќе.

 1. Мешунки обезбедуваат витален извор на растителни белковини и аминокиселини за луѓето, со што се обезбедува безбедност на храната.
 2. Како дел од здравата исхрана богата со растителни влакна, мешунките се борат против дебелината.
 3. Мешунките исто така спречуваат и помагаат во управувањето со хронични болести како што се дијабетес, коронарни состојби и рак.
 4. Мешунките се важен извор на растителни белковини за добиток.
 5. Мешунките повлекуваат азот од воздухот во почвата, зголемувајќи ја плодноста на почвата.
 6. Мешунките користат помалку вода отколку повеќето други белковински култури, што ги прави одржлив земјоделски избор.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „United Nations Observances: International Years“. United Nations. Архивирано од изворникот на 2015-05-08. Посетено на April 29, 2015.
 2. „United Nations Proclaims 2016 as "International Year of Pulses". Global Pulse Confederation. Посетено на 24 January 2016.
 3. The 68th UN General Assembly declared 2016 the International Year of Pulses (IYP) (A/RES/68/231)
 4. Food and Agriculture Organization 2016 International Year of Pulses
 5. „International Year of Pulses - 2016“. ABC Live. Посетено на 17 September 2016.
 6. „Health Benefits of Pulses“.
 7. „International Pulses Year Highlights Pulses Benefits: FAO“ (Online). ABC Live. ABC Live.
 8. „Celebrate 2016: The International Year of Pulses! - Crop Science Society of America“.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]