Мајкл Аргајл

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Мајкл Аргајл (анг. Michael Argyle) (11-ти август, 1925 – 6-ти септември, 2002) бил еден од најпознатитe англиски социјални психолози на дваесетиот век. Најголем дел од својот работен век го поминал на универзитетот во Оксфорд кадешто проучувал теми од различни области. Во својата работа особено ги претпочитал експерименталните методи во социјалната психологија, посветувајќи им малку време на алтернативните приоди како што е дискурзивната анализа.

Живот[уреди | уреди извор]

Мајкл Аргајл бил роден на 11-ти август, 1925 година, во Нотингем. Започнал да студира математика, па служел во Втората светска војна по што продолжил со студиите и дипломирал eкспериментална психологија на универзитетот во Кембриџ во 1950 година. Две години подоцна, станал првиот предавач по социјална психологија на универзитетот во Оксфорд и на таа позиција останал долги години.

Починал на 6-ти септември, 2002 г. на 77 годишна возраст како последица на повредите кои ги здобил при пливање од коишто не успеал да закрепне.

Работа[уреди | уреди извор]

Аргајл дал придонес во развојот на многу психолошки дисциплини како што се:


Публикации[уреди | уреди извор]

 • The Scientific Study of Social Behaviour (Methuen 1957)
 • Religious Behaviour (Routledge & Kegan Paul 1958)
 • Training Managers (Acton Society Trust 1962), with Trevor Smith
 • Psychology and Social Problems (Methuen 1964)
 • The Psychology of Interpersonal Behaviour (Penguin 1967)
 • Social Interaction (Tavistock Publications 1969)
 • The Social Psychology of Work (Allen Lane 1972), ISBN 0-7139-0186-1
 • Skills With People: A Guide for Managers (Hutchinson 1973), ISBN 0-09-116481-8, with Elizabeth Sidney and Margaret Brown
 • Bodily Communication (Methuen 1975), ISBN 0-416-67450-X
 • Gaze and Mutual Gaze (Cambridge University Press 1976), ISBN 0-521-20865-3, with Mark Cook
 • Social Skills and Mental Health (Methuen 1978), ISBN 0-416-84980-6, with Peter Trower and Bridget Bryant
 • Person to Person: Ways of Communicating (Harper & Row 1979), ISBN 0-06-318097-9, with Peter Trower
 • Social Situations (Cambridge University Press 1981), ISBN 0-521-23260-0, with Adrian Furnham and Jean Ann Graham
 • The Psychology of Happiness (Methuen 1987), ISBN 0-416-40960-1
 • Cooperation: The Basis of Sociability (Routledge 1991), ISBN 0-415-03545-7
 • The Social Psychology of Everyday Life (Routledge 1992), ISBN 0-415-01071-3
 • The Psychology of Social Class (Routledge 1994), ISBN 0-415-07954-3
 • The Social Psychology of Leisure (Penguin 1996), ISBN 0-14-023887-5
 • The Psychology of Religious Behaviour, Belief and Experience (Routledge 1997), ISBN 0-415-12330-5, with Benjamin Beit-Hallahmi
 • The Psychology of Money (Routledge 1998), ISBN 0-415-14605-4, with Adrian Furnham


Литература[уреди | уреди извор]

Robinson, P. (2003). In Memoriam: Michael Argyle. Social Psychological Review, 5 (1) 3-7.