Мачва

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мачва (српски: Мачва) е географска област во Србија, зафаќајќи најголем простор во северозападниот дел на Централна Србија. Сместен е помеѓу реките Сава и Дрина, во плодна котлина. Најголем град во областа е Шабац, седиште на Мачванскиот округ. Мал дел од северниот дел на Мачва се наоѓа во автономната покраина Војводина.

Поврзано[уреди | уреди извор]