Прејди на содржината

Маса (мебел)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шематски приказ на една четвороножна маса /
1: Плоча на масата
2: Ногалки на масата

Маса (од романски: masă) или астал[1] (од унгарски: asztal) — парче мебел што се состои од рамна плоча поставена на ногалки.[2] Масата главно е наменета за повеќе лица, но може да биде и само за едно лице. Масите имаат ногалки (најчесто четири) на кои стои работна површина. Висината на ногалките зависи од намената на масата. Вообичаено масите може да се поместуваат, но постојат маси кои фиксирани за под или за ѕид. За користење на масите, обично околу нив се распоредуваат столици за седење, но има и маси покрај кои се стои. Масите може да бидат со разни големини, а може да бидат и на склопување (за кампување и сл.).

Видови маси[уреди | уреди извор]

Масите се делат спрема намената и спрема материјалот од кој се изработени.

Видови маси според намената[уреди | уреди извор]

Видови маси според материјалот од кој се направени[уреди | уреди извор]

  • Дрвена маса
  • Мермерна маса
  • Метална маса
  • Дрвено-метална маса
  • Маса стакло-дрво
  • Маса стакло-метал
  • Пластична маса
  • Пластична маса со метални ногалки
  • Маса од бамбус

Масата како тема во културата[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]