Манастир Ново Хопово

Од Википедија — слободната енциклопедија

Манастирот Ново Хопово припаѓа на епархијата Срем на Српската православна црква и претставува недвижен културен имот како културен споменик од исклучително значење.

Фрушка Гора- Манастир „Ново Хопово“

Сместен е на нежна падина од јужните падини на Фрушка Гора, недалеку од Ириг . Оддалечен е само стотина метри од магистралниот пат Рума - Нови Сад и е еден од најпристапните манастири во Фрушка Гора. Манастирот Ново Хопово, заедно со Круседол, е еден од најважните манастири во Србија, а особено меѓу манастирите во Фрушка Гора, во однос на својата архитектура, образовна улога, историја богата со културни, религиозни и политички настани.

Историја[уреди | уреди извор]

Манастирот Ново Хопово, со својата црква Свети Никола, по својата архитектонска вредност е најзначајната сакрална градба од својата епоха во овој регион. Првото писмено спомнување на манастирот датира од 1451 година. Сегашната црква е подигната во 1575 година , а камбанаријата со мала капела на подот е посветена на Свети Стефан и е изградена во 1751 година , изградена во 1576 година. Манастирот има неколку дарители, од кои двајца Лацо и Марко Јовшиќ од Горњи (Српски) Ковина (место на островот Цепел во Унгарија ). Изградена е на местото на првобитната црква што била срушена во 1641 година. За време на владеењето на игуменот Ноофит, манастирските ќелии биле ставени под покрив.[1]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Најголемата и најрепрезентативната зграда од епохата, манастирската црква Свети Никола има во целост две архитектонски различни делови: црквата, развиените и сложени просторни структури и голем парапет од западната страна, едноставен простор, правоаголни темели.

Црквата е градба на впишан крст, комбиниран со трихно, со купола во средина. Во пределот што се наоѓа во непосредна близина на средниот дел, над кој е куполата и се свртува кон страничниот конус, на западната страна има трева. Трева со иста должина од источната страна, завршувајќи со олтарски апси и друга, доста тесна трева помеѓу куполниот дел и пределот на олтарот. Меѓу манастирите во Фрушка Гора, само додава Свети Никола во Нови Хопов го има овој додаток на источната страна, така што олтарскиот простор се истакнува во архитектонски и структурни термини како целина за себе.

Сликање[уреди | уреди извор]

Иконостас во манастирот

Раниот животопис бил создаден во парохијата на црквата Хоп 1654 година исто така е проучен од работата на конзерваторите на Провинцискиот институт за заштита на спомениците на културата, кои работеле скоро една деценија за да ги откријат. Во тоа време се разликувале разликите што ја одделуваат сликата од наосот (сликарски решенија, употреба на злато на муралите и обработка на фигурите), и детални е прочитан иконографскиот репертоар, кој се дистрибуирал овде во одделни зони. Едни над други се наоѓаат фигури на воини, кралеви, епископи, пустиници, маченици, сцени од циклусот чуда на Христос, сцени на акатистичката Дева Марија, сцени на страдање на апостолите и илустрации на химната во Дамаск. Парапетското сликарство се смета за конзервативно во однос на новиот дух што го практикува на муралите на наосот и олтарот.

Манастирско богатство[уреди | уреди извор]

Најголемо богатство на манастирите се моштите на Свети Теодор Тирон, кои се чуваат во црквата.

Манастирски конак[уреди | уреди извор]

Конакот на манастирот датира од 1641 година, тој постојано е обновуван и реновиран. Од 1771 година наведено е дека конакот го опкружува манастирот од сите четири страни, односно го има сегашниот барокен изглед.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Список на манастири на Српската православна црква
  • Кирил Хиповац

Извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]