Лајош Зилахи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лајош Зилахи во 1935 година

Лајош Зилахи, (Наѓсалонта, Трансилванија, 1891 - Нови Сад, Србија, 2 декември 1974 еден од водечките, ако не и најчитаниот прозен унгарски поет од дваесеттиот век.

Студирал во Будимпешта пред да замине на фронт во текот на Првата светска војна. За своите искуства од боиштатат потресно сведочи во романот „Заробеници“ (унгарски јазик:Két fogoly). Негово најпознато дело е „Арарат“, дел од трилогија.

Во неговите дела провејува духот на аристократска Унгарија, односно Аустроунгарија.