Кори (храна)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Баклавата се прави со слоевито подредување на корите.
Варени кори со овче сирење.

Кори[1][2] или јуфки[3][4] — тенки (1 до 3-4 мм) и широки листови од ненараснато тесто кои се користат за подготовка на печива во блискоисточната и балканската кујна. Во пракса, ретко се користи една кора и затоа во разговорниот македонски јазик многу почесто се користи поимот „кори“. Со корите се обвива одреден фил и вака приготвеното тесто се подвргнува на топлинска обработка (печење, пржење или варење).

Корите најчесто се користат за подготовка на баници, но од нив се прават и слатки (баклави, штрудли и сл.).

Подготовка[уреди | уреди извор]

Сите методи за подготовка користат жилаво тесто кое може да ја промени својата форма, без притоа да се раскинува. Разликите во подготовката се состојат најмногу во начинот на оформувањето.

Рассукување[уреди | уреди извор]

Основниот начин на подготовка е со притискање со сукало (рассукување) на многу тенки слоеви. Тестото се сече на мали топки и со притискање и тркалање на сукалото постепено се намалува дебелината за сметка на зголемување на останатите размери. Во зависност од посакуваната големина на корите се рассукуваат различно големи парчиња тесто.

Растегнување[уреди | уреди извор]

Тестото може да се растегне со раце на маса како подготовка за рассукување или како самостоен метод на подготовка. Во фабриките за производство на баници и слични производи често се користи овој метод поради неговата повисока производственост. За постигнување на минимална дебелина, на крајот тестото се врти и се користи центрифугалната сила за негово растегнување. Големината на таквата кора може да надмине 1 м2.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]