Книга на песните

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Портал:Таоизам

Taijitu yellow.PNG

 

Ши Џинг или Книгата на песните е третата и за литературата најважна канонска книга кај Кинезите. Таа содржи 350 песни од разните области на старото феудално царство на династијата Џоу, напишани помеѓу 1050 и 700 година п.н.е., кои даваат реална слика на стариот кинески живот и обичаи. Песните се најмногу наивно-народни или дворско-свечени, а ги систематизирал Конфучиј околу 500 г. п.н.е. Првиот точен превод го дал англискиот синолог Џејмс Леџ.

'Ши Џинг или Книгата на песните