Четири книги и пет класици

Од Википедија — слободната енциклопедија

Четирите книги и петте класици (упр. 四书五经, трад. 四書五經, пинјин: Sìshū Wŭjīng, мак. „Сешу вуѓинг“) се авторитативни дела од традицијата на конфуцијанството во Кина напишани пред 300 п.н.е.

Пет книги[уреди | уреди извор]

Четирите книги се класични кинески списи одбрани од Џу Си од династијата Сунг како вовед во конфуцијанството:

Пет класици[уреди | уреди извор]

Петте класици е зборник од пет древни кинески книги на кои се сметаат за основа на конфуцијанството. Според преданијата нивен собирач или уредник е самиот Конфуциј. Тие книги се:

Поврзано[уреди | уреди извор]