Прејди на содржината

Луопан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Луопан - компас што се користи за фенг шуи

Портал:Таоизам


 

Луопан е кинески магнетен компас, познат и како фенг шуи компас. Го користат фенг шуи консултантите за да го одредат правецот за градба на домот или друг објект. Се користи за потребите на фенг шуи откако е откриен компасот.[1]

Изглед и функција[уреди | уреди извор]

Како и конвенционалниот компас, луопан ги дава правците во просторот, но се разликува во неколку важни нешта. Најочигледната разлика е што содржи концентрични кругови кои ги содржат формулите за фенг шуи. Тоа се еден метален прстен познат како „небесен бројчаник“ кој е поставен врз дрвена основа позната како „земјена плоча“. Небесниот бројчаник ротира слободно врз земјената плоча.

Црвената линија која прави крст од 90 степени врз небесниот бројчаник и земјената плоча се нарекува „Црвена линија на небесниот центар“.[2] Оваа линија се користи за да се изнајде правецот и да се забележи позицијата на прстените. Сите овие елементи заедно (земјената плоча, небесниот бројчаник и црвениот небесен крст) се дел од геометрискиот дијаграм кој се користи уште од времето на „Завојуваните држави“.[3]

Конвенционалниот компас ги покажува четирите основни правци и нивните меѓу-правци, додека луопан покажува 24 правци. Во превод – ги покажува секои 15 степени од кругот, или тоа значи дека секој степен на луопан покажува приближно еден ден.

Иглата на луопан не е свртена да го покажува север, туку е наместена така што го дава југ. Ова е затоа што кинескиот збор за „компас“ во превод значи „игла свртена кон југ“.

Видови на луопан[уреди | уреди извор]

Постојат три типа на луопан од времето на династијата Минг. Сите тие имаат прстен со формули и покажуваат 24 правци.

  • Сан Хе – овој вид на луопан се користел во времето на династијата Танг.[4] Содржи три основни прстени со 24 правци, а секој прстен е наместен според друг метод и формула. (Методите на фенг шуи кои се познати како „Трите хармонии“ се методи на Сан Хе).
  • Сан Јуан, исто така е познат и како „И Пан“, заради присуството на тријаграмите од „И Чинг“.[4] Содржи многу формули, но и прстен за 64-те тријаграми. Техниките познати како „Летечки ѕвезди“ се дел од методите на Сан Јуан.
  • Зонг Хе е комбинација на претходните два вида луопан.

Секој фенг шуи мајстор може да создава луопан според методите кои ги користи. Постојат и други видови на луопан кои ги содржат на пример броевите гуа, правците за осумте куќи, како и некои англиски еквиваленти.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Wallace H. Campbell. Earth Magnetism: A Guided Tour Through Magnetic Fields. Academic Press, 2001.
  2. Cheng Jian Jun and Adriana Fernandes-Gonçalves. Chinese Feng Shui Compass: Step by Step Guide. 1998:25
  3. Mark Kalinowski. The "Xingde" Texts from Mawangdui. "Early China" 23-24. 1998-99:125-202
  4. 4,0 4,1 Cheng Jian Jun and Adriana Fernandes-Gonçalves. Chinese Feng Shui Compass: Step by Step Guide. 1998:21

Надворешни врски[уреди | уреди извор]