Квантитативна лингвистика

Од Википедија — слободната енциклопедија

Квантитативната лингвистика (КЛ) — дисциплина на општата лингвистика, а поточно на математичката лингвистика. Квантитативната лингвистика се занимава со учењето јазик, јазичната промена, како и структурата на природните јазици. Квантитативната лингвистика ги истражува јазиците користејќи статистички методи. Целта на оваа дисциплина е формулацијата на јазичните правила и општа теорија на јазикот во смисла на зададен сет меѓусебно поврзани јазични правила.[1] Синергетската лингвистика уште од самиот почеток била наменета за оваа цел.[2] КЛ е заснована на резултатите од јазичната статистика.

Правила[уреди | уреди извор]

Во КЛ, концептот на правило е сфатен како класа на хипотези за правила, кои биле добиени од теоретска претпоставка, и тие се математички формулирани, тие се поврзани со други правила во полето и биле успешно тестирани со емпирични податоци.[3]

Јазични правила[уреди | уреди извор]

Постојат поголем број предложени јазични правила, меѓу нив:[4]

 • Правило на разнообразност,
 • Должина:
  • Правило на дистрибуција на должината на морфемата;
  • Правило на дистрибуција на должината на ритмичките единиц;
  • Правило на дистрибуција на должината на реченицата;
  • Правило на дистрибуција на должината на слогот;
  • Правило на дистрибуција на должината на зборот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Reinhard Köhler: Gegenstand und Arbeitsweise der Quantitativen Linguistik. In: Reinhard Köhler, Gabriel Altmann, Rajmund G. Piotrowski (Hrsg.): Quantitative Linguistik - Quantitative Linguistics. Ein internationales Handbuch. de Gruyter, Berlin/ New York 2005, pp. 1–16. ISBN 3-11-015578-8.
 2. Reinhard Köhler: Synergetic linguistics. In: Reinhard Köhler, Gabriel Altmann, Rajmund G. Piotrowski (Hrsg.): Quantitative Linguistik - Quantitative Linguistics. Ein internationales Handbuch. de Gruyter, Berlin/ New York 2005, pp. 760–774. ISBN 3-11-015578-8.
 3. cf. note 1, pp. 1–2.
 4. cf. references: Köhler, Altmann, Piotrowski (eds.) (2005)

Литература[уреди | уреди извор]

 • Karl-Heinz Best: Quantitative Linguistik. Eine Annäherung. 3., stark überarbeitete und ergänzte Auflage. Peust & Gutschmidt, Göttingen 2006, ISBN 3-933043-17-4.
 • Karl-Heinz Best, Otto Rottmann: Quantitative Linguistics, an Invitation. RAM-Verlag, Lüdenscheid 2017. ISBN 978-3-942303-51-4.
 • Reinhard Köhler with the assistance of Christiane Hoffmann: Bibliography of Quantitative Linguistics. Benjamins, Amsterdam/ Philadelphia 1995, ISBN 90-272-3751-4.
 • Reinhard Köhler, Gabriel Altmann, Gabriel, Rajmund G. Piotrowski (eds.): Quantitative Linguistik - Quantitative Linguistics. Ein internationales Handbuch – An International Handbook. de Gruyter, Berlin/ New York 2005, ISBN 3-11-015578-8.
 • Haitao Liu & Wei Huang. Quantitative Linguistics:State of the Art, Theories and Methods Архивирано на 4 март 2016 г.. Journal of Zhejiang University (Humanities and Social Science). 2012,43(2):178-192. in Chinese.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]