Применета лингвистика

Од Википедија — слободната енциклопедија

Применетата лингвистика — интердисциплинарно научно поле кое идентификува, проучува и понудува решенија за секојдневни проблеми поврзани со јазикот. Некои од примети на оваа лимгвистика се наменети за образованието, лингвистиката, психологијата, компјутерските науки, комуникологијата, антропологијата и социологијата.

Општо[уреди | уреди извор]

Главни области кои применетата лингвистика ги опфаќа се двојазичноста и повеќејазичноста, компјутерско-посредничката комуникација, анализа на разговор, споредбена лингвистика, знаковна лингвистика, јазично оценување, писменост, анализа на дискурс, јазична педагогија, присвојување на втор јазик, лексикографијата, јазично планирање и јазична политика, стилистика, прагматика, форензичка лингвистика и превод.

Друштва[уреди | уреди извор]

Америка

Европа

Океанија

Азија

Африка

  • Јужноафриканско здружение за применетата лингвистика (http://www.saala.org.za/)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Дополнителни информации[уреди | уреди извор]

  • Berns, M., & Matsuda, P. K. (2006). Applied linguistics: Overview and history. In K. Brown (Ed.), The Encyclopedia of language and linguistics (2nd ed.; pp. 394–405). Oxford, UK: Elsevier.
  • Cook, G. (2003) Applied Linguistics (in the series Oxford Introduction to Language Study), Oxford: Oxford University Press.
  • Davies, A. & Elder, C. (eds.) (2004) Handbook of Applied Linguistics, Oxford/Malden, MA: Blackwell.
  • Hall, C. J., Smith, P. H. & Wicaksono, R. (2011). Mapping Applied Linguistics. A Guide for Students and Practitioners. London: Routledge.
  • Johnson, Keith & Johnson, Helen (1999) Encyclopedic Dictionary of Applied Linguistics, Oxford/Malden, MA: Blackwell.
  • McCarthy, Michael (2001) Issues in Applied Linguistics, Cambridge University Press.
  • Pennycook, Alastair (2001) Critical Applied Linguistics: A Critical Introduction, London: Lawrence Erlbaum Associates.
  • Schmitt, Norbert (2002) An Introduction to Applied Linguistics, London: Arnold.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]