Графетика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Графетиката — дисциплина на лингвистиката која се занимава со анализа на физичките својства на формите кои се користат за пишување.[1][2]

Графетиката е етична наука, што значи има надворешна перспектива и не е сконцентрирана со некој поедин систем на пишување. Ова се споредува со сродната емична дисциплина графемика, наука на односот меѓу различните форми за пишување кај некој одреден систем на пишување.[1] Графетиката е аналогна на фонетиката: графетиката е науча за пишаното, додека фонетиката за изговореното. Како такво, може да се подели на две области: визуелна графетика и механичка графетика, кои пак се аналогни на аудиторната и артикулационата фонетика.[2] Предмет на проучување се и печатениот и ракописниот текст.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Crystal, David (2003). "Graphetics". Dictionary of Linguistics and Phonetics. The Language Library (5th ed.). Malden, MA: Blackwell. ISBN 978-0-631-22663-5. http://books.google.com/books?id=3JtAOHLtlHoC&pg=PA210#v=onepage&q&f=false. Retrieved October 10, 2011. 
  2. 2,0 2,1 Coulmas, Florian, ed. (1999). "Graphetics". The Blackwell Encyclopedia of Writing Systems. Blackwell Reference Online: Blackwell. http://www.blackwellreference.com/public/tocnode?id=g9780631214816_chunk_g97806312148169_ss1-18. Retrieved October 10, 2011. 
  3. Hartmann, R. R. K.; James, Gregory (1998). "Graphetics". Dictionary of Lexicography. London, New York: Routledge. ISBN 978-0-415-14143-7. http://books.google.com/books?id=49NZ12icE-QC&pg=PA65#v=onepage&q&f=false. Retrieved October 10, 2011. 

Поврзано[уреди | уреди извор]