Карневал де Оруро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Диаблада, танц исконски, типичен и главен за карневалот Оруро, ремек-дело на усното и нематеријалното наследство на човештвото од 2001 година во Боливија.
Ламерада танчери во карневалот

Карневалот Оруро е религиозен и културен фестивал во Оруро, Боливија. Се слави од 18 век. Првобитно домороден фестивал, прославата подоцна бил трансформирана за да вклучи христијански ритуал околу Богородица од Канделарија (Богородица од Сокавон). Карневалот бил едно од ремек-делата на УНЕСКО за усното и нематеријалното наследство на човештвото.

Позадина[уреди | уреди извор]

Домородните церемонии на Иту биле забранети од Шпанците во 17 век, за време на нивното владеење над Горно Перу. Сепак, Уру продолжил да го набљудува фестивалот во форма на католички ритуал на свеќи, во првата недела од секој февруари. Христијанските икони се користеле за да се прикријат портретите на боговите на Андите, а христијанските светци се залагале за други помали божества на Андите. Церемонијата започнувала четириесет дена пред Велигден.

Легендата, исто така, велела дека во 1756 година, мурал на Дева Марија чудесно се појавил во рудникот на најбогатиот рудник за сребро во Оруро. Оттогаш карневалот се одбележува во чест на Богородица на Канделарија (Богородица на свеќите) или Вирген дел Сокавон (Богородица на Минешафт). Најважните елементи на карневалот сега се случуваат во и околу Црквата на Минешафт.

Шпанската колонизација довела до рушење на домородните домородни наследства. Сепак, многу домородни обреди биле зачувани од жителите, што довело до религиозен синкретизам на католицизмот и културата Вари. Христијанските идеи за Богородица и Ѓаволот од католичките учења биле апсорбирани во родните идеи на Пачамама и Тио Супај, спој на религиозна симболика што сè уште може да се види за време на карневалот.

Модерен карневал[уреди | уреди извор]

Модерниот фестивал го демонстрирал тековниот паганско-католички спој на религиозна практика во регионот. Карневалот започнувал со церемонија посветена на Богородица дел Сокавон. Марширачките бендови се натпреварувале истовремено во грото на Пи де Гало во недела, што било поздрав до Богородица. Врвот на фестивалот било тридневното и триноќното дефиле на 48 групи фолклорни играорци на патека од четири километри до светилиштето на тунелот.

Танцови[уреди | уреди извор]

Историската важност на Оруро, како и неговото културно и религиозно влијание, го правеле неговиот карневал природен амбиент за демонстрација на мултикултурализмот на Боливија, а особено неговата разновидност на народни танци. Танцовите групи кои учествувале претставуваат различни автохтони танцови стилови и се придружени од неколку бендови. Областите претставени од танчерите вклучуваат:

  • Регионот на Андите на боливискиот Алтиплано и долините Јунгас: Групите вклучуваат негритос, афро-боливски саја и евро-боливиски капоралес. Оваа област е густо населена, вклучувајќи ги департманите Потоси, Оруро и дел од Ла Пас. Оваа област е богата со фолклор, со танци.
  • Областа на долините: Кочабамба, Тариха и Чукисака.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]