Караши

Од Википедија — слободната енциклопедија
Караши
Караши
Обичен крап (Carassius carassius)
Научна класификација [ у ]
Царство: Животни
Тип: Хордови
Класа: Зракоперки
Ред: Краповидни
Семејство: Крапови
Потсемејство: Крапови (потсемејство)
Род: Караши
Nilsson, 1832

Караши (науч. Carassius) — род риби од семејството на краповите (Cyprinidae). Освен обичниот караш, најпознат член на родот е златната рипка (C. auratus), која е распространета ширум Евроазијаn и потекнува позападно од типичните краппови (Cyprinus).

Видовите од овој род не се во особено блиско сродство со типичните крапови, туку образуваат побазална лоза на потсемејството на краповите (Cyprininae).[1]

Видови[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. de Graaf, Martin; Megens, Hendrik-Jan; Samallo, Johannis & Sibbing, Ferdinand A. (2007): Evolutionary origin of Lake Tana's (Ethiopia) small Barbus species: indications of rapid ecological divergence and speciation. Anim. Biol. 57(1): 39-48. doi:10.1163/157075607780002069 (HTML abstract)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]