Икосаедар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Правилен икосаедар
Икосаедар
(вртечки модел)
Тип правилен полиедар
Елементи F = 20, E = 30
V = 12 (χ = 2)
Страни 20{3}
Шлефлиев симбол {3,5}
Витхофов симбол 5 | 2 3
Коксетер–Динкин
Симетрија Ih, H3, [5,3], (*532)
Вртежна група I, [5,3]+, (532)
Наводи U22, C25, W4
Својства правилен испакнат делтаедар
Диедарски агол 138,189685° = arccos(-√5/3)
Икосаедар
3.3.3.3.3
(темена фигура)

Dodecahedron
(дуален полиедар)
Икосаедар
мрежа

Икосаедар (грчки: εἰκοσάεδρον - тело со дваесет површини) – еден од петте правилни полиедри. Омеѓен е со дваесет меѓусебно еднакви површини кои имаат облик на рамнострани триаголници и се така распоредени така што телото има триесет рабови и дванаесет темиња.

Формули[уреди | уреди извор]

Плоштина
Зафатнина
Полупречник на впишана
сфера
Полупречник на опишана
сфера

Надворешни врски[уреди | уреди извор]