Декаедар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Декаедар - во геометријата, полиедар со десет страни. Постојат 32.300 тополошки различни[1] декаедри и ниеден не е правилен.

Со правилни страници[уреди | уреди извор]

На следната табела се претставени главните декаедри со правилни ѕидови[2]. Последните четири се Џонсонови тела.

Octagonal prism.png Square antiprism.png Square cupola.png Pentagonal dipyramid.png Augmented pentagonal prism.png Augmented tridiminished icosahedron.png
Октагонална призма Квадратна антипризма Осумаголна купола Пентагонален дијамант Зголемена пентагонална призма Зголемен тридиминиран икосаедрон

Со неправилни страници[уреди | уреди извор]

На следната табела се претставени два примери на декаедри со неправилни страници. Петаголниот трапезоедар често се користи како десетстран зар во игри.

Pentagonal trapezohedron.svg Enneagonal pyramid1.png
Петаголен трапезоедар Енеагонална пирамида

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]