Пирамида (геометрија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
За другите значења на поимот видете ја страницата за појаснување.
Пирамида
Квадратна пирамида
Страни n триаголници,
1 n-аголник
Рабови 2n
Темиња n + 1
Група на симетрија Cnv, [n], (*nn), ред 2n
Вртежна група Cn, [n]+, (nn), ред n
Дуален полиедар самодуален
Својства испакнат
Видови на пирамиди

Пирамида или шилникгеометриско тело составено од основа која претставува многуаголник, и онолку ѕидови (бочни страни) колку што има страни основата. Пирамидата е дефинирана:

  • Кога основата (која претставува многуаголник) е поставена во теоретска рамнина
  • Постои висина, чија почетна точка е во рамнината
  • Крајните точки на висината се споени со основата

Поделба[уреди | уреди извор]

Во однос на основата пирамидите се поделени на:

Пирамидата е правилна кога сите страни се еднакви по должина.

Во однос на аголот помеѓу висината и рамнината, пирамидите се поделени на:

  • рамни
  • коси

Зафатнина и плоштина[уреди | уреди извор]

Формула за пресметување на зафатнина:

Формула за пресметување на плоштина: