Зорица Јевремовиќ Мунитиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Zorica Jevremovic Munitic, 2002, Centar za medije Ranko Munitic, Belgrade.jpg
Роден 22 август 1948
Ражањ, Ниш,  Србија
Занимање режисерка и писателка
Сопружник Ранко Мунитиќ

Зорица Јевремовиќ Мунитиќ (родена на 22 август 1948 во Ражањ, Ниш, Србија) е српска и југословенска театарска и видео режисерка, драматург, интермедијална теоретичарка, историчарка на културата и феминистка.[1] Директорка е на белградскиот Центар за медиуми „Ранко Мунитиќ“ и уредник на регионалното списание за медиуми и култура Медиантроп.[2]

Меѓу другото, значајна е и нејзината работа на основање на театарски трупи за маргиналните општествени групи, како и придонесот за втемелување на стрипската и телевизиската теорија во СФРЈ во 1970-те. Нејзин сопруг беше истакнатиот југословенски културен работник Ранко Мунитиќ.

Биографија[уреди | уреди извор]

Родена е во Ражањ, пораснала во Белград. Дипломирала драматургија на Факултетот за драмски уметности во 1975. година. Со драматургија се занимавала во алтернативните и неформалните групи за театар и филм: КПГТ (1980-1990), Арт-филм (1981-1983), Нова чувствителност (1984-1985), Претпријатие за театарски работи (1992).

Како заговарачка на југословенскиот културен простор ја истражувала културната историја и теолошкото обичајно право на мултинационалните и повеќеконфесионалните средини во СФРЈ: Дубровник (1976-1980), Пераст (1981), Повља (1982), Тацен (1981-1984), област Пољица (1986-1990), Дечани (1981-1989) и Зјум (1990). Објавила книги од мултимедијалната теорија и театарската драма, а уредувала и научни зборници од книжевната историја.

Основала алтернативни театри кои работеле како „театарски кварт“ во гетоизираните заедници, на местата коишто порано не биле театарски активни: Перформативен „Уличен детски театар“ во Скадарлија (1985), „Џепен театар М“ во психијатријската болница „Д-р Лаза Лазаревиќ“ (1993-1995), „ПАТ 5а“, феминистички театар во Автономниот женски центар против сексуално насилство (1997-1999). Во почетокот на граѓанската војна во Југославија во 1990-тите била активистка во двете антивоени групации: „Цивилно движење на отпорот“ и „Белградски круг“, во чиишто рамки извела повеќе културолошки проекти: „Босна, човечки траги“ (1992).

Во 2008 година прави изложба „Косово од мојот стан“ од фотографии на предмети кои ги купувала и ги добивала на подарок од Косово и Метохија (1981-1990).[3]

Членка е на Сојузот на драмски уметници на Србија од 1978. Од 2007. година е членка на Српското книжевно друштва. Од декември 2011. е директорка на Центрот за медиуми „Ранко Мунитиќ“ каде како интермедијална теоретичарка води повеќе проекти.

Дело (избор)[уреди | уреди извор]

Книги
Драми
 • На станици /На станицата/, 1968.
 • Ој, Срби’о, нигде лада нема /Ој, Срби’о, никаде ладовина нема/, 1971.
 • Вукодлак из Самарије /Врколакот од Самарија/, 1973.
 • Копиле 1948-1968 /Копиле 1948-1968/, 1987.
 • Фјодорова девојчица /Фјодорово девојче/, 1991.
 • Бајка блуз /Бајка блуз/, 1994.
 • Пут у немогуће или потрага за богињом Клио /Пат во невозможното или потрага по божицата Клио/, 1995.
 • Шапутаве девојке I /Шепотливи девојки I/, 1997.
 • Шапутаве девојке II /Шепотливи девојки II/, 1999.
 • Балада о девојачком оделу /Балада за девојчинската облека/, 2004.
 • Помрлице (три умирања и један сан), 2017.
Есеи и студии во периодиката
Приредување на научни зборници
 • Сава Мркаљ, списание Книжевност, 1984.
 • Св. Сава и Хиландар, Книжевност, 1988.
 • Ватрослав Јагиќ, Книжевност, 1990.
Видеографија
 • Аутовидеографија /Автовидеографија/ (1996)
 • Шапутаве девојке /Шепотливи девојки/ (2001)
 • Шапутаве девојке II /Шепотливи девојки II/ (2003)
 • Ишчекивање /Исчекување/ (2004)
 • Краљица ноћи /Краљица на ноќта/ (2005)
 • Промоција Џепног позоришта М /Промоција на Џепниот театар М/ (2005)
 • Босна 92 – људски трагови /Босна 92 – човечки траги/ (2005)
 • Остаци филмске траке /Остатоци од филмската лента/ (2005)

Литература[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

 1. „Зорица Јевремовиќ: Копиле (1948-1968), драма на утопијата“ (за представата), Центар за културна деконтаминација, Белград, 2009. (српски)
 2. „Главен уредник“, Медиантроп, Београд. (српски)
 3. Радовиќ, Настасја. „Зорица Јевремовиќ-Мунитиќ: Во куќата го имам своето Косово“ (интервју), Монитор, Подгорица, бр. 1027, 25. јун 2010. (српски)
 4. „Дупли пас“, РТС, 1. нов 2015.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]