Знамиња на југословенските социјалистички републики

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знамињата на југословенските социјалистички републики се знамиња не секоја од шесте составни републики. Републичкото знаме се бесело заедно со знамето на СФРЈ на државни празници и други свечености.

Поединечните знамиња на југословенските социјалистички републики биле:

СР Босна и Херцеговина
СР Македонија

СР Словенија
СР Србија
СР Црна Гора
СР Хрватска

Знамињата се засновани на стари знамиња на претходните составни нации на Кралството СХС и Кралството Југославија, кои во главно ги користеле пансловенските бои, црвена, бела и сина. Кон сите е придодадена комунистичката црвена ѕвезда. Македонското и босанското знаме се исклучок: македонското знаме е само црвено (заради новоформираноста на републиката), додека пак босанското е црвено со југословенското знаме во аголот, заради мешаниот карактер на населението таму.

Поврзано[уреди | уреди извор]