Прејди на содржината

Естерификација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Естерификацијата е општо име за хемиска реакција во која две хемиски соединенија (обично алкохол и киселина) образуваат естер како реакционен продукт. Естерите се користат како мирисни или арома агенти. Естерификацијата е повратна реакција.

Примери на естерификациски реакции се:

H3C-COOH + HO-CH2-CH3     →     H3C-COO-CH2-CH3 + H2O (во присуство на концентрирана сулфурна киселина)

  • Реакцијата на алкален карбоксилат и алкохол. На пример, реакцијата помеѓу натриум ацетат и етанол:

H3C-COO- Na+ + HO-CH2-CH3 + H+ → H3C-COO-CH2-CH3 + H2O + Na+

H3C-CO2-Ag+ + Cl-CH2-CH3 → H3C-COO-CH2-CH3 + AgCl

  • Реакцијата на халогенид на карбоксилна киселина (нарекуван и ацил халид) со алкохол/фенол:

H3C-COCl + HO-CH2-CH3 → H3C-COO-CH2-CH3 + H-Cl

  • Реакцијата на анхидрид на карбоксилна киселина со алкохол (овој метод се користи за добивање на аспирин):

H3C-CO-O-CO-CH3 + HO-CH2-CH3 → H3C-COO-CH2-CH3 + H3C-COOH

Поврзано[уреди | уреди извор]