Ериохром црно Т

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ериохром црно Т
Wireframe model of an eriochrome black T minor tautomer
Sample of Eriochrome Black T
Систематско име Sodium 4-[2-(1-hydroxynaphthalen-2-yl)hydrazin-1-ylidene]-7-nitro-3-oxo-3,4-dihydronaphthalene-1-sulfonate
Назнаки
1787-61-7 Н
Кратенки EBT
Бајлштајн 4121162
ChemSpider 10483790 Ок
EC-број 217-250-3
3Д-модел (Jmol) Слика
MeSH Eriochrome+black+T
PubChem 6808871
5359641 (4E)
5351620 (4Z)
RTECS-бр. QK2197000
ОН-бр. 2923
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед dark red/brown powder
Киселост (pKa) 6.2, 11.55
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Ериохром црно Т е комплексометриски индикатор кој се користи во комплексометриски титрации, на пр. при определување на тврдина на водата. Претставува азо боја.

Во протонирана форма, ериохром црно Т е син. Бојата ја менува во црвена кога формира комплекс со калциум, магнезиум или други метални јони.

Ериохром црно Т има сина боја во пуферски раствор на pH 10. Со додавање на Ca2+ јони бојата се менува во црвена.