Диметил етер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Dimethyl ether
Dimethyl ether
Dimethyl-ether-3D-balls.png
Назнаки
115-10-6
Jmol-3D слики Слика
RTECS број PM3780000
UN број 1033
Својства
Молекулска формула C2H6O
CH3OCH3
Моларна маса 46.07 g/mol
Изглед colourless gas with
typical smell
Густина 1.97 g/L, gas (1.59 × that of air)
668 kg/m3, liquid
Точка на топење

−138.5 °C (134.6 K)/(−217.3 °F) 242.37 °R

Точка на вриење

−23 °C (254 K)/(−12.82 °F) 446.85 °R

Растворливост во вода 328 g/L (20 °C)
Структура
Диполен момент 1.30 D (gas)
Штетност
MSDS Oxford MSDS
R-фрази R12
S-фрази S2, S9, S16, S33
Температура на запалување −41 °C (232 K)/ 417.87 °R
Слични супстанци
Слични етри диетил етер
крунски етер
полиетилен гликол
Слични супстанци methanol
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Диметил етер е органско соединение од групата на етри.

Наводи[уреди | уреди извор]