Прејди на содржината

Полиетилен гликол

Од Википедија — слободната енциклопедија

Полиетилен гликол (PEG) е полиетерско соединение добиено од нафта. Има многу примени, од индустриско производство до медицина . PEG е исто така познат како полиетилен оксид (PEO) или полиоксиетилен (POE), во зависност од неговата молекуларна тежина . Структурата на PEG најчесто се изразува како H−(O−CH 2−CH2)n−OH.[1]

Хемиска употреба

[уреди | уреди извор]
 • Бидејќи PEG е хидрофилна молекула, тој се користи за пасивирање на стаклени слајдови со микроскоп за да се избегне неспецифично лепење на белковините.[2]
 • Полиетилен гликолот има ниска токсичност и се користи во различни производи.[3] Полимерот се користи за подмачкување на различни површини во водени и неводени средини.[4]
 • Бидејќи PEG е флексибилен полимер растворлив во вода, може да се користи за создавање многу високи осмотски притисоци (од редот на десетици атмосфери). Исто така, генерално нема специфични интеракции со биолошки хемикалии. Овие својства го прават PEG една од најкорисните молекули за примена на осмотски притисок во биохемиските и биомембранските експерименти, особено кога се користи техниката на осмотски стрес .
 • Полиетилен гликолот исто така често се користи како поларна стационарна фаза за гасна хроматографија, како и течност за пренос на топлина во електронските тестери.
 • PEG често ја заменува водата во дрвените предмети, правејќи го дрвото димензионално стабилно и спречувајќи искривување или собирање на дрвото кога се суши.[5] Покрај тоа, PEG се користи при работа со зелено дрво како стабилизатор и за спречување на собирање.[6]
 • Дериватите на PEG, се користат како сурфактанти.

Биолошки употреби

[уреди | уреди извор]
 • PEG може да се модифицира и вкрстено да се поврзе во хидрогел и да се користи за имитација на околината на вонклеточната матрица (ECM) за клеточна инкапсулација и студии.[7][8]

Комерцијални употреби

[уреди | уреди извор]
 • PEG е основа на многу креми за кожа и лични лубриканти (често комбинирани со глицерин).
 • PEG се користи во голем број пасти за заби [5] како распрскувач. Во оваа апликација, ја врзува водата и помага да се задржи ксантанската гума рамномерно распоредена низ пастата за заби.
 • PEG е исто така под истрага за употреба во панцири и во тетоважи за следење на дијабетесот.[9][10]
 • Во формулации со ниска молекуларна тежина (на пр PEG 400), се користи во дизајнерските печатачи на Hewlett-Packard како растворувач за мастило и лубрикант за главите за печатење.
 • PEG исто така се користи како средство против пенење во храната и пијалоците [11] - неговиот INS број е 1521 [12] или E1521 во ЕУ.[13]

Индустриски употреби

[уреди | уреди извор]
 • Пластифициран полиетилен гликол со нитратен естер ( NEPE-75 ) се користи во цврсто ракетно гориво.[14]
 • PEG се инјектира во индустриски процеси за да се намали пенењето во опремата за сепарација.
 • PEG се користи како врзивно средство за подготовка на техничка керамика.[15]
 • PEG се користи како додаток на фотографските емулзии на сребрен халид.

Забавни употреби

[уреди | уреди извор]
 • PEG се користи за продолжување на големината и издржливоста на многу големи меурчиња од сапуница .
 • PEG е главната состојка во многу лубриканти.

Здравствени ефекти

[уреди | уреди извор]

PEG се смета за биолошки инертен и безбеден.

Полиетилен гликол 400, фармацевтски квалитет
Полиетилен гликол 4000, фармацевтски квалитет

Поврзано

[уреди | уреди извор]
 1. Bailey, Frederick E.; Koleske, Joseph V. (2000), „Polyoxyalkylenes“, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH, doi:10.1002/14356007.a21_579
 2. „DNA binding proteins explore multiple local configurations during docking via rapid rebinding“. Nucleic Acids Research. 44 (17): 8376–84. September 2016. doi:10.1093/nar/gkw666. PMC 5041478. PMID 27471033.
 3. Sheftel VO (2000). Indirect Food Additives and Polymers: Migration and Toxicology. CRC. стр. 1114–1116. Архивирано од изворникот на 2007-08-09. Посетено на 2023-02-26.
 4. „Macrotribological Studies of Poly(L-lysine)-graft-Poly(ethylene glycol) in Aqueous Glycerol Mixtures“ (PDF). Tribology Letters (Submitted manuscript). 37 (3): 541–552. 2009. doi:10.1007/s11249-009-9549-9. |hdl-access= бара |hdl= (help)
 5. 5,0 5,1 Kean, Sam (2017). „Chemical Hope“. Distillations. 2 (4): 5. Посетено на 22 March 2018.
 6. Anti-Freeze is Not a Green Wood Stabilizer – Buzz Saw, The Rockler Blog Архивирано на 17 јануари 2022 г..
 7. Zhu, Junmin (2010-06-01). „Bioactive modification of poly(ethylene glycol) hydrogels for tissue engineering“. Biomaterials (англиски). 31 (17): 4639–4656. doi:10.1016/j.biomaterials.2010.02.044. ISSN 0142-9612. PMC 2907908. PMID 20303169.
 8. „Biomaterials Science - 2nd Edition“. elsevier.com. Посетено на 2020-12-07.
 9. „Army Scientists, Engineers develop Liquid Body Armor“. 21 April 2004.
 10. „Tattoo to monitor diabetes“. BBC News. 1 September 2002.
 11. US Government – Food and Drug Agency „Food Additive Status List“. Food and Drug Administration. Посетено на 2 May 2017.
 12. „Codex Alimentarius“. codexalimentarius.net. Архивирано од изворникот на 7 January 2012.
 13. „Current EU approved additives and their E Numbers“. UK Government – Food Standards Agency. Посетено на 21 October 2010.
 14. Spinardi, Graham (1994). From Polaris to Trident : the development of US fleet ballistic missile technology. Cambridge: Cambridge Univ. Press. стр. 159. ISBN 978-0-521-41357-2.
 15. Schneider, Samuel J. (1991) Engineered Materials Handbook: Ceramics and Glasses, Vol. 4.