Прејди на содржината

Детектив

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алан Пинкертон, поранешен детектив во Полицијата на Чикаго и основач на Детективската агенција „Пинкертон“.

Детектив — истражувач на злосторнички дела, најчесто како член на некоја служба за спроведување на законот (на пример, полиција или приватна агенција). Најчесто, детективите собираат информации така што разговараат со сведоците на настанот или со доушници, прегледуваат бази на податоци или собираат физички докази.[1]

Детективот како мотив во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Детективски филмови[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bryce, Robert. „Detective (Bureaus) - NYPDS“. New York Police Department. City of New York. Посетено на 25 January 2018.
  2. DISCOGS, Big Black – Headache (пристапено на 21.4.2021)
  3. Discogs, New York Dolls – In Too Much Too Soon (пристапено на 16.5.2023)
  4. РТС, Украдени накит (пристапено на 2.1.2021)
  5. IBDm, The Maltese Falcon (1941) (пристапено на 27.9.2017)
  6. РТС, Пас луталица (пристапено на 25.5.2020)
  7. HRT, Detektivska priča, američki film (пристапено на 12.5.2019)
  8. IMDb, Hammett (1982) (пристапено на 30.6.2020)