Дени Папен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дени Папен

Дени Папен (француски: Denis Papin; Бло, Франција, 22 август 1647Лондон, 1712) бил француски физичар, научник и пронаоѓач.

Го пронајдол експрес лонецот во 1679 година и ги поставил техничките правила за парната машина.