Гробар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гробар од Виктор Васнецов, 1871 г.

Гробар (англиски: gravedigger) — занимање за човек што погребува мртовци на гробишта.[1][2]

Опис[уреди | уреди извор]

Копањето гробови е задача што вообичаено ја вршат поединци во различни контексти, од семејно или доброволно вклучување во црквиштата до професионални гробари на општинските или приватните гробишта. Должностите на гробарот можат да се менуваат во голема мера во зависност од околината, почнувајќи од едноставно ископување на гробови до задачи за уредување и обезбедување поддршка на тажачките.[3][4]

За да копаат гроб, гробарите користат најразлични алатки, вклучувајќи бусеносекачи, ашови, лопати, казми и мотики. Во некои случаи, тешката опрема како багери натоварувачи може да се користи за подобрување на успешноста, особено во индустријализираните земји. Дрвена кутија често се користи за чување на земјата отстранета од гробот, која се собира во близина на местото и се покрива до денот на полнењето, кога почвата се враќа во гробот откако ќе се спушти сандакот.[3]

Копањето гробови бара внимание на подробностите за да се осигура дека гробот е со соодветни размери и за да се смести сандакот без пропаѓање. Распоредбите во врска со длабочината и големината на гробот можат да се менуваат кога ќе се земат предвид последователните погребувања во семејни парцели. И покрај важноста на нивната работа, гробарите историски биле омаловажувани во некои општества, со задачи поврзани со смртта често делегирани на оние што се сметаат за општествено неспособни или припаѓаат на пониските касти во традиционалните системи како што е системот на касти во Индија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „гробар“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „гробар“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. 3,0 3,1 „What Are the Functions of a Gravedigger?“. Work - Chron.com (англиски). Посетено на 2024-02-23.
  4. „Grave Digger Overview | What is a grave digger? - Zippia“. www.zippia.com (англиски). 2020-10-02. Посетено на 2024-02-23.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]