Мотика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мотика со полукружeн лист
Холандска мотика за плевење
Мотика и прашалка на ист држач

Мотиката служи за фина обработка на земјиштето со рачно замавнување, ама мотиката може да послужи и при основна обработка на лесно обработлива земја.

Типови алатки за обработка на земјата[уреди | уреди извор]

Денес во светот постои голем број типови на алатки за обработка на земја со замавнување.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]