Географ

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Географ“ (1668-69) од Јан Вермер.

Географнаучен работник што се занимава со изучување на географијата[1] — наука за природата и општеството на Земјата.

Иако во минатото географите биле познати по изработувањето на карти, оваа дисциплина е во доменот на географската гранка наречена картографија. Географите ја изучуваат животната околина, човечкото општество и заемниот однос на овие две целини.

Физичките географи се посветени на изучување на природата, додека пак антропогеографите се занимаваат со општеството. Денес сите географи се користат со географски информациски системи (ГИС) во надлежност на локални, обласни и државни служби како и еколошки организации и градежни претпријатија.

Полиња на изучување[уреди | уреди извор]

Во географијата постојат две главни полиња на изучување, кои потоа се делат на повеќе помали:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „географ“ — Лексикон на македонскиот јазик

Надворешни врски[уреди | уреди извор]