Волтер Липман

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Волтер Липман (23 септември 1889 - 14 декември 1974), е американски новинар и писател, со голем авторитет за надворешно-политички прашања. До 1966 година бил редактор и уводничар на весникот „Њујорк хералд трибјун“. Два пати бил добитник на Пулицеровата награда.

Оставил длабоки траги во модерната политичка историја на САД. Липман не ја создаваше политиката на САД, ниту беше одговорен за неа, но со своите толкувања, поддршки и негирања, значително влијаеше врз насоката во која одеше Америка.