Вентрикуларна фибрилација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вентрикуларна фибрилација
12-канално ЕКГ на кое е прикажана вентрикуларна фибрилација
СпецијалностКардиологија

Вентрикуларна фибрилација (V-fib) претставува брза активност на срцевите комори, во вид на треперење, без адекватно испумпување на крвта, поради дисоргазнизирана електрична активност. Претставува вид на кардијална аритмија. Вентрикуларната фибрилација резултира со кардијален застој со губиток на свест и отсуство на пулс. Доколку не се спроведе успешна дефибрилација настапува смрт. Вентрикуларна фибрилација е откриена првично кај околу 10% од луѓето со кардијален застој.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори