Акутен коронарен синдром

Од Википедија — слободната енциклопедија
Акутен коронарен синдром
Блокада на коронарна артерија
СпецијалностКардиологија

Акутен коронарен синдром е синдром (сет на знаци и симптоми) кои се јавуваат поради намален проток на крв во коронарните артерии при што дел од срцевиот мускул не функционира соодветно или изумира.[1] Најчест симптом е градна болка, која често зрачи кон левото рамо[2] или аголот на долната вилица.

Акутниот коронарен синдром често е поврзан со три клинички манифестации, именувани според изгледот на електрокардиограмот (ЕКГ):[3] миокарден инфаркт со ST елевација (STEMI, 30%), миокарден инфаркт без ST елевација (NSTEMI, 25%), или нестабилна ангина (38%).[4]

АКС треба да се разликува од стабилната ангина, која се развива за време на физичка активност или стрес и исчезнува при мирување. Во спротивност на тоа, нестабилната ангина се јавува ненадејно, често при мирување или при минимален замор.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Amsterdam, E. A.; Wenger, N. K.; Brindis, R. G.; Casey, D. E.; Ganiats, T. G.; Holmes, D. R.; Jaffe, A. S.; Jneid, H.; Kelly, R. F.; Kontos, M. C.; Levine, G. N.; Liebson, P. R.; Mukherjee, D.; Peterson, E. D.; Sabatine, M. S.; Smalling, R. W.; Zieman, S. J. (23 September 2014). „2014 AHA/ACC Guideline for the Management of Patients With Non-ST-Elevation Acute Coronary Syndromes: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines“. Circulation. 130 (25): e344–e426. doi:10.1161/CIR.0000000000000134. PMID 25249585.
  2. Goodacre S, Pett P, Arnold J, Chawla A, Hollingsworth J, Roe D, Crowder S, Mann C, Pitcher D, Brett C (November 2009). „Clinical diagnosis of acute coronary syndrome in patients with chest pain and a normal or non-diagnostic electrocardiogram“. Emergency Medicine Journal. 26 (12): 866–870. doi:10.1136/emj.2008.064428. PMID 19934131. Архивирано од изворникот 2017-04-05.
  3. Grech ED, Ramsdale DR (June 2003). „Acute coronary syndrome: unstable angina and non-ST segment elevation myocardial infarction“. BMJ. 326 (7401): 1259–61. doi:10.1136/bmj.326.7401.1259. PMC 1126130. PMID 12791748.
  4. Torres M, Moayedi S (May 2007). „Evaluation of the acutely dyspneic elderly patient“. Clin. Geriatr. Med. 23 (2): 307–25, vi. doi:10.1016/j.cger.2007.01.007. PMID 17462519.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори