Васаби

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Eutrema|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Васаби
Јапонски рен
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Eutrema
Вид: Васаби
Јапонски рен
Научен назив
Eutrema japonicum
(Miq.) Koidz.
Синоними
 • Wasabia japonica (Miq.) Matsum.
 • Alliaria wasabi (Maxim.) Prantl
 • Cochlearia wasabi Siebold.
 • Eutrema koreanum
 • Eutrema okinosimense Taken.
 • Eutrema wasabi Maxim
 • Lunaria japonica (basionym) Miq.
 • Wasabia hederifolia
 • Wasabia okinosimensis (Taken.) Hatus.
 • Wasabia pungens Matsum.
 • Wasabia wasabi (Maxim.) Makino

Васаби (јапонски: 山葵 или ワサビ, од јап. 和佐比, [wásàbì]; науч. Eutrema japonicum или Wasabia japonica) или јапонски ренвид повеќегодишно тревно растение од родот Eutrema од семејството Brassicaceae. Растението е познато како „јапонски рен“, но всушност не е рен, иако е поврзано со него (и двата рода припаѓаат на исто семејство). Зачините направени од неговиот ризом исто така се нарекуваат васаби и широко се користат во јапонската кујна.[1] Бидејќи васабито е тешко за одгледување, овој скап производ надвор од Јапонија обично се заменува со мешавина од рен (кој Јапонците понекогаш го нарекуваат „западен васаби“), синап и зелена прехранбена боја.[2][3]

Опис[уреди | уреди извор]

Повеќегодишно коренско тревесто растение со едноставно лиснато стебло, ползи или виси, кое сепак достигнува висина од 45 см. Лисјата се тркалезни или срцевидни, со долга дршка и назабен раб, поголеми во долниот дел на стеблото; најгорните лисја често се поделени на делови. Цветовите се мали, бели, со ливчиња, собрани во горна китка. Ливчињата се јајцевидни, со издолжен нокт. Цвета во априлмај. Плодот е мешунка со осум семиња.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Бошков, Зоран (2022-07-18). „Васаби или јапонски рен“. Zemjodelie.mk. Посетено на 2023-12-20.
 2. „Eutrema japonicum (Miq.) Koidz. | Plants of the World Online | Kew Science“. Plants of the World Online (англиски). Посетено на 2023-12-20.
 3. „What is Wasabi and Why You've Probably Never Eaten It“ (англиски). 2021-07-05. Посетено на 2023-12-20.
 4. Morgan, Lynette (2005). „Hydroponic Production of Wasabi & Japanese Vegetables“. Во Weller, Thomas; Peckenpaugh, Douglas (уред.). The Best Of Growing Edge International, 2000–2005. New Moon Publishing. ISBN 978-0-944557-05-1. Посетено на 9 August 2016.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]