Прејди на содржината

Битка кај Ороник (1456)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Ороник
Дел од Османлиски војни во Европа
Датум 18 мај 1456[1]
Место Ороник, Албанија
Исход Албанска победа
Завојувани страни
Лешка лига Османлиско Царство
Команданти и водачи
Скендербег Мојсеј Аријанит Големиот
Сила
10,000 (6,000 коњаница, 4,000 пешадија[1] 15,000 војници
Жртви и загуби
1,000 мртви, 2,000 повредени[1] 10,000 мртви

Втората битка кај Ороник се одвила на 18 мај 1456 година помеѓу Османлиското Царство предводена од страна на Мојсеј Аријанит Големиот итн. Лешка лига предводена од Скендербег.

Во текот на востанието на Скендербег, албанските сили претходно издвојувале големи победи на османлиските. Нередите во Албанија траеле веќе една деценија. Осанлиите го испратиле Исак Бег Паша да се справи со Скендербег, но тој бил поразен во Битката кај Белград. Мојсеј Аријанит Големиот, кој бил еден од најголемите офицери на Скендербег застанал на страната на Османлиите и од Адријанопол со армија од околу 15.000 војници се упатил кон Албанија. Во исто време Скендербег се подготвил за поредната битка. Неговата војска се состоела од 6.000 коњаници и 4.000 пешадија. Во битката повторно била поразена Османлиското Царство.

  1. 1,0 1,1 1,2 Scanderbeg: A modern Hero by Gennaro Francione, page 125