Битка кај Уџебарда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Уџебарда
Дел од Османлиски војни во Европа
Датум 2 септември, 1457
Место Албанија помеѓу Леска и Кроја
Исход Албанска победа
Завојувани страни
Османлиско Царство Лешка лига
Команданти и водачи
Исак Бег Евреноз

Хамза Кастриоти зароб.

Скендербег
Сила
40,000[1] to 50,000[2] 12,000[3] to 20,000[4]
Жртви и загуби
од 15,000 до 30,000 мртви, 15,000 заробени[5] неколку

Битката кај Уџебарда се одвила на 2 септември 1457 година помеѓу албанските сили предводени од страна на Скендербег и силите на Османлиското Царство предводена од страна на Исак Бег Евреноз. Оваа битка биле една од најзначајната победа на Скендербег против Османлиите.

Османлиската војска броела околу 80.000 војници,[6], иако се смета дека таа бројка сепак била помала, од околу 40.000 војници. Албанските сили пак броеле околу 20.000 војници.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hodgkinson 146.
  2. Francione 137.
  3. Francione 140.
  4. Adskillige store Heltes og berømmelige Mænds sammenlignede Historier (Danish) by Ludvig Holberg
  5. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Babinger.
  6. Setton 193.