Прејди на содржината

Полошка битка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Полошка битка
Дел од Османлиски војни во Европа

Гравура на битката од XVI век
Датум 22 април 1453
Место Полог, кај Тетово, Македонија
Исход албанска победа
Завојувани страни
Лешка Лига Османлиско Царство
Команданти и водачи
скендербег Ибрахим-паша  
Сила
непознато 14.000
Жртви и загуби
непознато 3.000

Полошка битка — битка во склоп на Османлиско-албанските војни која се одиграла на 22 април 1453 година. Со поддршка од арагонскиот крал Алфонсо V, албанскиот водач Скендербег правел напори како да го врати Светиград, кој бил изгубен во 1449 година. за таа цел, Скендербег организирал поход против Османлиите во соседна Македонија. Така, силите на Скендербег се префрлиле преку границата во Полог, каде биле пресретнети од страна на Османлиите, на чело со Ибрахим-паша. Скендербег успеал да му нанесе пораз на Ибрахим-паша. Во битката бил убиен и самиот водач на Османлиите.

Во битката биле убиени околу 3.000 Турци. Армијата на скендербег продолжила со грабеж врз населението пред да се врати во Дебар.Истата година од страна на Османлиите бил заземен градот Цариград со кое се ставило крај на Византија.