Прејди на содржината

Опсада на Кроја (1478)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Четврта опсада на Кроја)
Опсада на Кроја
Дел од Османлиски војни во Европа
Датум 1478
Место Кроја, Албанија
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Албанија, Венецијанска Република Османлиско Царство
Команданти и водачи
Лек Дукаџини Мехмед II

Четвртата опсада на Кроја од страна на Османлиското Царство против силите на Албанија се случила во 1478 година, по смртта на Скендербег. Градот конечно бил освоен по трите неуспешни обиди на Османлиите. Во текот на четирите опсади, војниците и месното население било преморено од војна, глад и недостаток на средства за повторно да се спротивстави на империјата. Албанските бранители решиле да го предадат градот на Мехмед II, кој им ветил дека никој нема да биде повреден доколку по мирен пат се предаде градот. Сепак, по предавањето на градот, Османлиите не го одржале своето ветување. Голем број на војници биле убиени, жените и децата биле малтретирани.

По една година паднал и Скадар, кој тогаш бил под контрола на Венецијанската Република. По оваа битка следел период на исламизација на Албанија. Албанија во следните 5 векови останала под османлиска власт, кога по Првата светска војна била формирана современата албанска држава.