Битка за Грција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нападот на Германија врз Грција

Германска инвазија на Грција, позната и како Битка за Грција или Операција Маритаинвазија на сојузничка Грција од страна на фашистичка Италија и нацистичка Германија за време на Втората светска војна. На германската инвазија во април 1941 година ѝ претходела италијанската инвазија во октомври 1940 година, која е позната и како Грчко-италијанска војна.

По италијанската инвазија од 28 октомври 1940 година, Грција го одбила првичниот италијански напад и контранападот во март 1941 година. Кога започнала германската инвазија, позната како операција „Марита“, на 6 април 1941 година, поголемиот дел од грчката армија била на грчката граница со Албанија, тогаш вазал на Италија, од каде што нападнале италијанските трупи. Германските трупи нападнале од Бугарија, создавајќи втор фронт. Грција добила мало засилување од австралиските, британските и новозеландските сили во пресрет на германскиот напад. Грчката армија била помалкубројна во обидот да се одбрани и од италијанските и од германските трупи. Како резултат на тоа, одбранбената линија Метаксас не добила соодветно воено засилување и брзо била освоена од Германците, кои потоа ги нападнале грчките сили на албанската граница, принудувајќи ги да се предадат. Австралиските, британските и новозеландските сили биле принудени да се повлечат, со крајна цел евакуација. Неколку дена сојузничките трупи играле важна улога во ограничувањето на германскиот напредок на позицијата Термопили, овозможувајќи подготовка на бродови за евакуација на единиците што ја бранат Грција. Германската армија стигнала до престолнината Атина на 27 април и јужниот брег на Грција на 30 април, заробувајќи 7.000 австралиски, британски и новозеландски персонал и завршувајќи ја битката со решителна победа. Освојувањето на Грција завршило со освојување на Крит еден месец подоцна. По падот, Грција била окупирана од воените сили на Бугарија, Германија и Италија.